Finančné inštitúcie chcú znova ponúkať produkty, ktoré viedli ku kríze

09.02.2015 Celý región

New York 9. februára (TASR) - Biznis so spájaním rizikových amerických hypoték do balíkov cenných papierov bez štátnej záruky sa znova rozbieha. Len sa už nebudú označovať "subprime" (v preklade nižšej kvality, rizikové), keďže toto slovo sa od finančnej krízy v roku 2008 rovná nadávke. Informoval o tom denník Handelsblatt.

Investičné fondy Seer Capital Management, správca majetku Angel Oak Capital a austrálska banka Macquarie odkupujú úvery od dlžníkov, ktorí nedokážu získať bežnú hypotéku, nakoľko majú nižšiu bonitu, ich majetok je v nútenej dražbe alebo nevedia podložiť svoj príjem. Po novom sa budú označovať "nonprime".

Spomínané finančné firmy chcú znovu obnoviť prax spred finančnej krízy, v rámci ktorej sa tieto úvery spoja s cennými papiermi s rôznou mierou rizika a začnú ich v tomto roku predávať investorom. Analytici JP Morgan odhadujú objem transakcií, ktoré sa uskutočnia v tomto roku, až na päť miliárd dolárov (4,37 miliardy eur). Nomura Holdings ich vyčíslila na jednu až dve miliardy dolárov.

Navzdory zlým skúsenostiam z minulosti chcú finančné spoločnosti oživiť trh hypotekárnych cenných papierov, avšak teraz bez opakovania predchádzajúcich chýb. Kríza na americkom realitnom trhu totiž výrazne prispela ku vzniku globálnej finančnej krízy. Po novom si chcú firmy ponechať najriskantnejšie balíky, kým pred krízou zväčša riziká presúvali.

Obnovenie tohto trhu môže viesť k zníženiu nákladov pre spotrebiteľov, posilniť riskantné úvery a podporiť oživenie na realitnom trhu. Najriskantnejšie tranže ponúkajú aj najvyššie výnosy, čo by mohlo zaujať istý typ investorov.

Po kríze upadol segment hypotekárnych cenných papierov do zimného spánku. Transakcie, ktoré sa zakladali na úveroch pre klientov s najvyššou bonitou, vlani dosiahli hodnotu 8,8 miliardy USD. Pre porovnanie: v rokoch 2005 až 2007 išlo o sumu 680 miliárd USD. Naproti tomu dlhopisy založené na najriskantnejších hypotékach presahovali dva bilióny dolárov.

Navzdory signálom možného zotavenia segmentu hypotekárnych cenných papierov, obavy pretrvávajú. Mnohí investori si v minulosti "spálili prsty" a na podobné straty sa nezabúda.

(1 EUR = 1,1447 USD)
 

Vyberte región